Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort

Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort
 • MIDA DEL TEXT    Icone A+ Icone A= Icone A-

17:13  |  22/03/2019

Data i hora oficial

El temps

Rocafort de Bages

Rocafort de Bages, el nucli antic del municipi, està situat a 7 km del Pont de Vilomara, dalt d'un serrat amb bones vistes. Moltes cases del poble han estat condicionades per a estades de vacances i caps de setmana.


Com que el territori en que està situat Rocafort, un massís rocós i rodejat de paisatges amb molta pedra i poca terra, es creia que aquest era el motiu del nom de Rocafort. Estudis posteriors asseguren que l'origen de Rocafort ve donat per l'existencia del castell. Anomenar Roc a un castell probé del joc d'escacs, en la que hi ha una peça equivalent a la fortaleça, antigament anomenades rocs i ara torres. En l'escut dels senyors de Rocafort, i posteriorment en el dels Sitjar, que també van ser senyors de Rocafort, estan representats tres rocs, al igual que en l'escut municipal actual. És per aquest motiu que el topònim té l'origen de l'existència del seu castell o roc, el qual alguna vegada va ser ampliat o fortificat, per això a Roc (o Roca, com en italià) es va introduir fort, formant Rocafort.


Amb anterioritat a l'època contemporània, el nom havia sigut simplement Rocafort i mès oficialment Rocafort del Bages. No apareix Vilomara en el topónim degut a que era un arrabal petit i llunyà. A partir de l'any 1917 el nom va cambiar a Rocafort i Vilomara. Posteriorment en l'any 1933, el nom va cambiar a Rocafort i El Pont de Vilomara. La denominació actual del municipi va ser aprovada per la Generalitat de Catalunya el 27 de maig de 1982. La raó del canvi va ser el trasllat de l'ajuntament i el creixement demogràfic en tots els sentits de El Pont de Vilomara.


Alguns dels llocs d'interès d'aquest nucli més antic i medieval del municipi són aquests:  • Castell de Rocafort

  CASTELL DE ROCAFORT

  Castell termenat, documentat el 902 amb el nom de castell de Nèspola i des del 1023 amb el nom de Rocafort. Aquest castell era el centre d'un antic terme anomenat Nèspola, que comença a esser documentat el 926 i el 1022 es documentà com a "Castell de Nèspola que diuen Rocafort".

  La part més destacable que resta dempeus consisteix en un mur al cantó de migdia, que presenta un gruix de 85 cm i una llargada de 10'90 m.

 • Exterior de l'església de Rocafort (foto Ricard Balló)

  ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE ROCAFORT

  Es tracta d'una església de finals de l'època gòtica, que fou edificada sobre les restes d'un temple romànic, tot canviant-li l'orientació est-oest per la nord-sud. Consta d'una única nau amb transsepte i un absis poligonal a tramuntana.

  En els segles XVI i XVII li afegiren pel cantó de llevant dues capelles. La nau està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. La porta, al mur de migdia, és de mig punt i adovellada.

 • Museu de Rocafort

  MUSEU DE ROCAFORT

  El Museu de Rocafort, és una Fundació Privada sense ànim de lucre. Fou inaugurat el 15 d' agost del 1986 i ampliat considerablement l'any 1996. Està instal·lat als baixos de l'edifici del número 18 del carrer Major de Rocafort de Bages.

  Un museu local és l'eina que vincula la gent amb el seu passat, amb la seva identitat, amb les seves arrels i vehicula aquest patrimoni de present entre el passat i el futur.

 • Vista general de la Pedra de les Creus

  PEDRA DE LES CREUS

  La Pedra de les Creus és una roca d'aproximadament 3.500 quilos i que d'uns 3,8 metres de llargada, 1,30 d'alçada i 0,60 d'amplada. Esculpides a la roca s'hi poden observar una trentena de creus.
  Aquesta roca estava situada en el camí que anava del Mas Roviralta (vora el Llobregat) a Rocafort, al capdamunt d'una pujada molt forta a la carena de Casajoana (on ara hi ha la urbanització River Park).

 • Vista panoràmica de Rocafort

  Vista panoràmica de Rocafort

 • Una altra vista panoràmica de Rocafort

  Una altra vista panoràmica de Rocafort

 • Carrers de Rocafort de nit

  Carrers de Rocafort de nit

 • Carrers de Rocafort de nit

  Carrers de Rocafort de nit

 • Carrers de Rocafort de nit

  Carrers de Rocafort de nit

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA