Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort

Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort
 • MIDA DEL TEXT    Icone A+ Icone A= Icone A-

04:24  |  21/03/2019

Data i hora oficial

El temps

Tines al mig de les vinyes

 • Tines en mig de les vinyes

Les tines enmig de les vinyes són unes construccions de pedra singulars utilitzades en el passat per produir el vi en els mateixos camps en els que es cultivaren. Van ser construïts al bell mig de les vinyes plantades en els llocs més aïllats de les valls del Montcau, a la comarca del Bages. Es troben repartits pel vessant nord-oest del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i la seva àrea d'influència, formant un patrimoni etnològic i històric únic a tot Catalunya.


Característiques


S'han catalogat 103 tines enmig de les vinyes en diferents estats de conservació. Algunes es troben aïllades, amb només la seva barraca adossada (13 en total) i altres formant conjunts (les 90 restants). Aquests conjunts són considerades com les construccions més interessants: tres, quatre o més tines construïdes simultàniament (sortia més barat) i que, de vegades, posseïan en comú una premsa per la brisa residual. Aquesta era l'única eina col·lectiva, ja que cadascuna de les tines eren usades individualment pel seu propietari.


La major part són de planta circular (81), tanmateix hi a rectangulars (12) i mixtes, amb dipòsit circular i parets exteriors rectangulars (10). Les seves capacitats hi són entre els 1200 litres de la més petita i 31 000 la més gran. No solien passar dels 2,5 m de diàmetre ni dels 3 de fondària. Per a la seva construcció s'utilitzava pedra presa amb morter de calç, folrant les parets interiors amb rajoles vidriades quadrades, planes o lleugerament corbades. La part superior, amb la porta per accedir-hi, es realitzava amb pedra seca i la coberta es construïa en falsa cúpula, amb una capa atapeïda de terra per impermeabilitzar-la, alhora que feia d'aïllant tèrmic. A la part inferior hi havia una obertura per buidar el vi ja fermentat, protegit normalment a dins d'una barraca de pedra seca adossada a la tina.Vall del Flequer (El Pont de Vilomara i Rocafort).

 • Bleda: grup de dues tines amb les seves respectives barraques.
 • Tosques: grup de quatre tines amb les seves respectives barraques.
 • L'Escudelleta: conjunt format per onze tines (una amb capacitat per 17.800 litres), set barraques i una premsa de vi.
 • D'en Ricardo: sis tines, dues barraques i una premsa.
 • Camí del Flequer I, II i III: amb quatre tines (una per 19.000 litres) i dues construccions auxiliars.

Situació de les tines al municipi


 • Situació de les Tines

Recorregut a peu per les tines del municipi amb Street View de Google

 

.


(més informació del recorregut al fitxer adjunt a la dreta)
Bibliografia


La informació i les fotografies han estat extretes del dossier que va elaborar el desparegut Consorci de les Valls del Montcau "Les Valls del Montcau i les tines de pedra seca".


El recorregut a peu per les tines ha estat elaborat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, dins el llibre "Rutes pel Patrimoni Arquitectònic" que podeu trobar a l'oficina del Parc Natural del nostre municipi (c/ Sant Jaume, al costat de la Sala Polivalent), que obre tots els caps de setmana.


D'altra literatura referent a les tines es pot trobar a: 


Miquel Ballbè i Boada. Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Centre d'Estudis del Bages. 1993, aquesta edició està esgotada però existeix una versió actualitzada que signa el Consorci per la Promoció Turística de les Valls del Montcau. Tines a les Valls del Montcau. Farell Editors. 2005, que afegeix unes quantes tines més a la llista.


Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages - Miquel Ballbé i Boada

Documents


 • Tines d'en Bleda I

  Tines d'en Bleda I

 • Tines d'en Bleda II

  Tines d'en Bleda II

 • Tines de l'Escudelleta

  Tines de l'Escudelleta

 • Tines de la Casa Nova de Sant Jaume

  Tines de la Casa Nova de Sant Jaume

 • Tines del Ricardo

  Tines del Ricardo

 • Tines del camí del Flequer

  Tines del camí del Flequer

 • Tina solitària del camí del Flequer

  Tina solitària del camí del Flequer

 • Tines de la masia del Flequer

  Tines de la masia del Flequer

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA