Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort

Ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort
  • MIDA DEL TEXT    Icone A+ Icone A= Icone A-

20:43  |  21/01/2019

Data i hora oficial

El temps

EL CASTELL DE ROCAFORT: PASSAT, PRESENT I FUTUR

  • Castell de Rocafort

    Castell de Rocafort

  • Posta de sol al Castell de Rocafort

    Posta de sol al Castell de Rocafort

06/10/2014

Conferència a càrrec del Doctor Jordi Roig, dissabte 18 d'octubre, a les 7 de la tarda, a La Sala de Rocafort de Bages.


L'origen del castell de Rocafort s'hauria d'enquadrar en algun moment del S. X. El castell va senyorejar el terme de Rocafort (actualment anomenat El Pont de Vilomara i Rocafort) fins a la seva caiguda, quan va ser destruït durant la Guerra Civil Catalana contra Joan II (S. XV). El pas dels segles ha anat fent desaparèixer les seves restes sota el que havia arribat a ser un bosc, actualment només en resta dempeus, i de manera parcial, un mur amb una finestra al mig.


Tot i que pels habitants de Rocafort el castell sempre ha estat un símbol d'identitat, només al 2002 es va efectuar una consolidació de la paret sud del castell i mai s'hi va realitzar cap intervenció arqueològica ... fins al 2013, en què un grup de veïns del poble amb la imprescindible col·laboració de l'arqueòleg Jordi Roig van començar a preparar el terreny per a efectuar la prospecció arqueològica de tot el conjunt. Va ser aleshores en què entre una seixantena de veïns del poble i els arqueòlegs de l'empresa Arrago, SL es va retirar la vegetació que havia crescut a sobre del castell i se'n va aixecar la topografia.


La feina feta va permetre saber que el castell tenia un recinte sobirà de 535 m2, un recinte jussà de 475 m2, un fossat defensiu d'entre 7 i 8 metres de fondària i que probablement l'acumulació de terres a la part alta és el que resta de la torre del castell.


El Doctor Jordi Roig, director de l'excavació, vindrà a Rocafort per explicar-nos com era el castell, la seva importància històrica, com era l'inici del poblament al terme, com va evolucionar al llarg dels segles, quines sorpreses ens pot portar la seva excavació i perquè és important poder-ho fer.


L'acte està organitzat per l'Associació de Veïns i Propietaris de Rocafort de Bages juntament amb els Amics del Castell de Rocafort.


Us hi esperem a tots !Data de modificació: 06/10/2014 09:00:52