Prohibició de cremar residus vegetals

Dimecres, 16 de novembre de 2022 a les 00:00

A causa del gran nombre de consultes que ens han arribat a l'Ajuntament, us informem de la nova llei que regula els residus vegetals i, per tant, la crema d'aquests tal i com es venia fent fins l'any passat. Aquesta nova normativa estatal prohibeix expressament cremar els residus vegetals de qualsevol mena i promou el reciclatge d'aquests per restituir-los de nou a la terra, en el que s'anomena economia circular.

Per aquesta raó, la Subdirecció general d’Agricultura, ens han comunicat que, d’acord amb la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, d’abril de 2022, en l’article 27.3 d'aquesta Llei, es preveu que, amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola.

Només es permetrà la crema amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual, per raons de caràcter fitosanitari (presència de plagues) o, en entorns silvícoles, amb l'objecte de prevenir els incendis forestals.

Aquesta nova norma afecta a tot el territori de Catalunya.
 
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat en l’apartat de tràmits del seu web, el “Procés d’autorització excepcional per crema de restes vegetals per causa sanitària o restes forestals per risc d’incendi” que podreu trobar adjunt a aquesta notícia.

En aquest document es declara que aquesta sol·licitud per cremes de restes vegetals, se sol·licita exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, perquè no existeixen altres mitjans per evitar la propagació de plagues o malalties. Caldrà detallar el cultiu/plantació i la plaga/malaltia que l’afecta.
 
Per tant, d’acord amb la normativa existent ens trobaríem amb aquestes tres possibilitats:

  • Autorització per crema de restes vegetals per causa sanitària o restes forestals per risc d’incendi. Tot l’any.
  • Autorització per a activitats amb risc d'incendi forestals llevat de crema de restes vegetals. Entre el 15 de març de 2022 i el 15 d'octubre de 2022.
  • Comunicació de foc d’esbarjo. Entre el 16 d’octubre de 2022 i el 14 de març de 2023.

Les restes vegetals que no es poden cremar hauran de seguir un procés de reincorporació al medi ambient. Us adjuntem una infografia amb aquesta informació.

Darrera actualització: 03.01.2023 | 14:12