El municipi

El terme municipal


El Pont de Vilomara i Rocafort està situat a la província de Barcelona, dins la comarca del Bages (en ple cor de Catalunya) i a només a 5 quilòmetres de la capital comarcal, Manresa.

El municipi está format per la unió de dos antics nuclis urbans: el de Rocafort de Bages i el del Pont de Vilomara. L'any 1994 es va agregar al municipi el sector del Marquet Paradís que fins llavors havia estat part del terme municipal de Mura (decret 66/1994, de 22 de març, publicat al DOGC número 1881). Des de llavors, la superfície del terme és de 27,4 hectàrees.

El terme municipal es troba entre la riera de Mura, també anomenada de Nespres, i el riu Llobregat. La riera de Mura delimita el terme amb els de Sant Vicenç de Castellet, Mura i Talamanca i el riu Llobregat el delimita amb Manresa. 

El Pont de Vilomara està situat a la part baixa del terme municipal, a una alçada de 202 metres sobre el nivell del mar. En canvi Rocafort de Bages es troba a la part de més altitud del terme, a una alçada de 421 metres sobre el mar. Entre els dos nuclis de població, hi ha una separació de 7 km coberta per una carretera local que els uneix permanentment. Hi ha punts del terme municipal que superen els 600 metres sobre el nivell del mar. El turó del Montgròs és considerat la principal referència orogràfica, té uns 578 metres d'alçada.

Toponímia i història


Amb anterioritat a l'època contemporània, el nom havia sigut simplement Rocafort i mès oficialment Rocafort del Bages. No apareix Vilomara en el topònim ja que era un arrabal petit i llunyà. A partir de l'any 1917 el nom va canviar a Rocafort i Vilomara. Posteriorment, a l'any 1933, el nom va canviar a Rocafort i El Pont de Vilomara. La denominació actual del municipi va ser aprovada per la Generalitat de Catalunya el 27 de maig de 1982. La raó del canvi va ser el trasllat de l'ajuntament i el creixement demogràfic en tots els sentits del nucli de El Pont de Vilomara.

El nom Vilomara és una evolució del nom antic, Villa Amara, un alodi dintre del terme i dominis del Castell de Rocafort.

Popularment es creu que el motiu del nom de Rocafort és que el territori en que està situat el nucli de Rocafort és un massís rocós i rodejat de paisatges amb molta pedra i poca terra. Estudis posteriors asseguren que l'origen de Rocafort ve donat per l'existència del castell. Anomenar Roc a un castell prové del joc d'escacs, en la que hi ha una peça equivalent a la fortalesa, antigament anomenades rocs i ara torres. En l'escut dels senyors de Rocafort, i posteriorment en el dels Sitjar, que també van ser senyors de Rocafort, estan representats tres rocs, al igual que en l'escut municipal actual. És per aquest motiu que el topònim té l'origen en l'existència del seu castell o roc, el qual alguna vegada va ser ampliat o fortificat, per això a Roc (o Roca, com en italià) es va introduir fort, formant Rocafort.

Pel que fa al recull històric del nostre municipi, l'any 1998 el Centre d'Estudis del Bages amb la col·laboració de l'Ajuntament, publiquen el recull històric del nostre municipi. L'autor del llibre és Miquel Ballbé i Boada. Existeixen còpies impreses d'aquest llibre a la Biblioteca per a consultes.

També podeu trobar un breu resum històric al l'apartat Història del menú El municipi.

L'escut del municipi


L'escut municipal es defineix pel següent blasó: Escut losanjat truncat: primer d'argent, 3 torres d'azur mal-reordenades; segon de guls, un pont gòtic d'or de 9 arcs movent de la punta. Per timbre una corona mural de poble.

Va ser aprovat el 24 de maig de 1984. La primera partició correspon a les armes parlants dels senyors de Rocafort, senyors del poble que antigament havia estat capçalera del municipi, però que actualment s'ha vist àmpliament superat pel nucli de El Pont de Vilomara, població industrial creada als finals del segle XIX a prop de l'antic pont gòtic (segle XIII) sobre el Llobregat de nou arcades i que queda representat en la segona partició de l'escut, on simbolitza la nova capitalitat del municipi.

El 27 d'abril de 2009, el Ple de l'Ajuntament va aprovar l'ús de la nova imatge sintetitzada de l'escut municipal. Sense deixar l'ús oficial de l'escut històric, l'Ajuntament aprova aquesta nova imatge de l'escut que sintetitza l'escut original, donant-li unes línies més clares i aportant un sol color. Aquesta nova imatge serveix per a la comunicació directa amb els habitants i les institucions. L'ús d'aquesta nova imatge va anar lligat a la presentació de la primera pàgina web del municipi, que es va fer el 7, 8 i 9 de maig de 2009.

Web municipal


El 8 de maig de 2009 es va posar en marxa la primera web municipal del municipi que presentava molts continguts de manera interactiva per primera vegada al poble, recopilant molt de la informació estesa per la xarxa en un sol lloc.

El 6 de maig de 2014 es va presentar davant els mitjans de comunicació la nova versió d'aquesta pàgina web, adaptada a les darreres innovacions. Entre altres, canvia el format fent que aquest s'adapti a qualsevol mida de pantalla, canviant la seva estructura per facilitar l'accés de la pàgina des de qualsevol dispositiu (és el que s'anomena disseny web responsiu). S'actualitzen els continguts, es facilita als usuaris donar-se d'alta el newsleter (que permet estar assabentat de tota l'actualitat municipal). Es fa la web més propera i accessible als ciutadans, facilitant l'accés a la informació i a la comunicació directa amb l'Ajuntament. També es contemplen les directrius en referència al nivell de qualitat i transparència de la comunicació pública al web municipal.

El 15 d'abril de 2019, 5 anys després i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es presenta el nou format de la web municipal, amb un disseny encara més actual i responsiu respecte a l'ús en telèfon intel·ligents i tauletes i permetent la visualització en quasi qualsevol tipus de pantalla.

A més de l'actualització dels continguts i del compliment de les noves normatives respecte a transparència i protecció de dades personals, el nou web incorpora la tramitació electrònica total, és a dir que permet als usuaris amb certificat digital o DNI electrònic la tramitació, des de l'inici i fins al final, de qualsevol comunicació amb l'Ajuntament. D'aquesta manera es compleix amb la normativa que facilita a la ciutadania la relació electrònica amb les administracions alhora que li permet l'estalvi de desplaçaments i temps en els seus tràmits habituals ja que permet notificar de manera electrònica la resposta als seus tràmits (rebreu la resposta al vostre correu electrònic).

Darrera actualització: 10.06.2022 | 09:51
Darrera actualització: 10.06.2022 | 09:51