04. Església de Santa Maria de Matadars

L’església de Santa Maria del Marquet o de Matadars, situada dins de la urbanització “Marquet Paradis”, és un dels pocs exemplars d’arquitectura medieval catalana de la que es conserven restes significatives anteriors a l’època romànica sense transformacions posteriors.

L'església es compon de dos elements diacrònics. D'una banda, la capçalera preromànica, formada per un santuari central amb volta de ferradura, un transsepte coronat per un cimbori i amb dues capelles als extrems dels seus braços; de l'altra, la nau romànica, que es va adaptar a la capçalera original amb una notable desviació cap al nord-est.

La investigació ha localitzat a l'indret vestigis d'una vil·la romana, a la qual podria fer referència el topònim antic «Vil·la Amarus». A l'alta edat mitjana (segles IX-X), es va construir un temple de tres naus. Al segle XI, les tres naus inicials es van substituir per una de sola, ja en estil romànic, coberta amb volta de canó i amb un portal a ponent acabat en arc de mig punt. A l'interior es conserven els arcs de ferradura que delimiten l'espai del creuer, i unes pintures murals, realitzades entre els segles XIV i XVI de colors vermell i negre, que dibuixen caselles rectangulars i palmetes.

Arran de les lleis de desamortització dels béns eclesiàstics el 1854, el temple va ser adquirit a l'Estat per la família Casajoana, aleshores propietària del veí mas Marquet. L'any 1931 va ser declarat Monument Històric-Artístic.Atès el seu interès, ja va ser objecte d'atenció per part del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, que hi va fer obres de consolidació els anys 1934-1935 i 1962, quan era denominat Servei de Catalogació i Conservació de Monuments.

D'ençà del 2003, i a petició de l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, la Diputació va posar en marxa un projecte d'actuació que incloïa l'estabilització estructural de l'edifici, la reparació de les cobertes i de les façanes i una proposta d'ordenació general de l'entorn i de restauració global de l'església. Paral·lelament, es van dur a terme la recerca arqueològica del conjunt, que va afectar gran part de l'interior de l'edifici i l'entorn immediat, i l'estudi de les fonts documentals i artístiques.

En tots aquests anys, primer des de l'Ajuntament de Mura, i després des de l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, conscients del significat que aquest monument ha tingut i té per a la història de l'arquitectura preromànica catalana, s'ha volgut recuperar no sols la memòria del que va suposar en el passat medieval, sinó també una realitat física que permeti als ciutadans tornar a visitar-lo i fer-lo seu.

L'any 2021 s'inaugura la finalització de les obres de restauració de l'interior de l'església que, ateses les actuacions de restauració realitzades en els darrers anys i bàsicament en els àmbits de l’envolupant i també a l’interior, s'aborda la restauració i adequació funcional de l’espai interior, per tal de poder-lo fer visitable, posant en valor i a l’abast de les visites públiques un monument cabdal dins de l’arquitectura del romànic català, alhora que testimoni històric del lloc i de memòria col·lectiva de la població.

Amb aquesta darrera actuació es va donar per finalitzada la intervenció de restauració d'aquest monument. La restauració del temple i l'aprofundiment en el seu coneixement i en la seva llarga història han estat, doncs, uns requeriments necessaris, no només per salvar-lo de la ruïna imminent, sinó per obrir un camí de revitalització del lloc del Marquet i per consolidar l'oferta cultural d'uns municipis d'antigor constatada. L'església de Santa Maria de Matadars ha recuperat, així, bona part del seu esplendor original i obre, de nou, les portes del que és considerat arreu com un dels monuments més universals del preromànic català.

 

Carrer 1 (Marquet Paradís) - 08254 El Pont de Vilomara i Rocafort - Barcelona (Espanya)
Telèfon: 938 318 811
Horari:  
L'espai exterior de l'església està obert habitualment (excepte nits i actes concrets).
Per visitar l'interior de l'església, cal concertar cita.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 24.03.2023 | 09:55